For seksåringene er august en spennende måned. Da er det skolestart og mange har store forventninger, noen gleder seg og andre gruer seg litt. Mye skal handles inn og forberedes, men hva trenger seksåringen egentlig?

Gutter med skolesekk

Skolesekker fra Beckmann

Velg riktig skolesekk

For å finne den rette er det viktig at du tar med barnet i butikken og prøver ut forskjellige varianter

Sekken skal passe til størrelsen på barnet ditt. En barnekropp tåler mye, men hvis sekken er for stor, vil den skli ned på skuldrene og være ubehagelig og tung å bære.

Når dere skal prøve skolesekken i butikken er det lurt å legge ha med noen bøker, vannflaske og en liten matboks til butikken. Da får du prøvd hvordan sekken fungerer i praksis. Det er også viktig å spørre barnet hvordan skolesekken oppleves på ryggen.

Skulderreimene skal være polstret og brede slik at de ikke gnager. Samtidig skal ikke stroppene nå utenfor skulderbladet eller komme inn mot halsen. Dette gir komfort på skuldrene.

Selve ryggplaten skal akkurat dekke ryggen, øverst, nederst og på sidene. Samtidig skal barnet ha plass til å svinge med armene. Det er bedre med en litt for liten ryggplate enn en som er for stor. Om den stive platen kommer opp i nakken eller ned på setet kan det bli ubehagelig å bære sekken. Ryggplaten skal føye seg naturlig til ryggen. Den trenger ikke være veldig stiv, heller for myk enn for hard. Stiv ryggplate er viktig først ved bærevekt over 20 kilo.

Det er viktig med en sekk som har gode justeringsmuligheter også for små barnehender. Test gjerne om barnet klarer det selv. Skulderremmene bør være lette å justere øverst i sekken. Sekken bør også kunne smalnes inn på sidene, slik at alt av innhold kommer så nær ryggen som mulig. Brystrem og hoftebelte er bra. Men sekken bør være god å bære uten disse også, siden barn ikke alltid er nøye med å stramme slike reimer.

Sjekk at sekken har en praktisk løsning innvendig. Et stort rom innerst i sekken til bøkene er bra, for da blir det meste av tyngden plassert nærmest ryggen.

Sekken bør også være utstyrt med refleks. Jo mer, jo bedre. Selv med refleksvest på er det viktig at barnet også blir sett bakfra i mørket. Også pluss for annet medfølgende utstyr som for eksempel regntrekk.

Hos oss finner du skolesekker hos Ark, Norli og G-sport.

Hva bør det være i pennalet?

Blyanter som er trekantformet/blyanter med eget trekantgrep anbefales for å lære inn optimal blyantstilling. La gjerne barna øve seg på å bruke blyantspisseren hjemme før de begynner på skolen, samt å ta blyanter inn og ut av pennalet. I pennalet bør det minimum være to blyanter, blyantspisser, viskelær og fargeblyanter. Tusjer brukes sjelden og det meste annet kan lånes på skolen.

Alt til pennalet som fargeblyanter, blyanter, viskelær, blyantspisser finner du hos Nille, Clas Ohlson, Ark og Norli. Her finner du også andre ting til skolestart som pennal, bokbind, kladdebøker, ringpermer og mer.

Hva mer skal være med i skolesekken?

Drikkeflaske med vann og matboks med grovt brød, frukt, grønnsaker, pålegg med lite sukker. Barn som går på SFO bør gjerne ha med to matbokser for å unngå at all maten spises opp for tidlig på dagen.

Om du ønsker en praktisk matboks med flere rom eller en med stilig motiv er det mye å velge i hos Clas Ohlson, Enklere liv, Kitch’n og Til bords. Her finner du også et godt utvalg av drikkeflasker.

Matbokser og drikkeflasker

Barnet bør føle seg vel

La barnet stolt få møte opp i nye klær det har valgt selv slik at det føler seg vel. Med sekk og sekk og pennal det selv liker.

Trenger dere nye klær til skolestart har vi en rekke forretninger med barneklær som H&M, Kappahl, Cubus, Lindex og Name it.

Lag en liten markering av dagen

Første skoledag er en dag som huskes. Ta med barnet ut på middag eller gå ut å spis en is eller kake. Slik legger du til rette for at første skoledag blir et godt minne for barnet. Hos oss kan dere kose dere i en av våre kafeer eller restauranter. Vi har Burger King, Narum bakeri og Pasta Cafe.

Innesko

På mange skoler er det vanlig at barnet skal ha ett sett innesko som og også kan brukes til aktivitet/gym. Det er derfor lurt å velge et par lette og luftige joggesko med god passform ettersom de kommer til å være på barnets fot mesteparten av dagen. Skoen bør ha borrelås eller annen enkel festeanordning dersom barnet ikke har lært å knyte selv ennå.

Hos Eurosko, Skoringen, Shoeday og Intersport får du god hjelp til valg av riktige innesko til ditt barn.

God skolestart!