Morsdagen er en hedersdag for mødre. I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar, det vil si søndag 12. februar i 2017.

Lørdag 11. februar fra kl. 11-16 inviterer vi til morsdagsverksted der alle barn kan lage egne kort til mor.

Her har vi samlet andre tips;

Frokost på sengen

Lag en enkel frokost med frukt, nøtter og yoghurt, server et glass appelsinjuice, et deilig rundstykke og en kopp kaffe. Da gir du moren din den fineste starten på dagen. Eller kanskje du har en baker i magen? Da bør du bake en deilig kake til henne.

Morsdag Rortunet SAEI0013_morsdag_instagram_1200x1200px_02  SAEI0013_morsdag_instagram_1200x1200px_01Morsdag Valentines 083

Morsdagskort

Skriv et hyggelig morsdagskort, og fortell mammaen din hvor mye du setter pris på henne. Morsdagskort får du hos Norli eller hos Ark Bokhandel. Disse har også alt du trenger til å lage egne morsdagskort som kartong, stanser, klistremerker, farger, sakser, lim og maling. Her er det bare kreativiteten som kan sette grenser.

Morsdag Rortunet Morsdagskort IMG_9603SAEI0013_morsdag_instagram_1200x1200px_03Morsdag Rortunet Morsdagskort IMG_9613

 Morsdagsgave

Det har ikke blitt helt uvanlig å gi en liten gave til mor på morsdagen i form av et hyggelig krus, kanskje en mammakalender med hyggelige sitater eller en god bok hun kan kose seg med. Kozmos har mange fine krus og bamser fra Tinkafu, mens Ark Bokhandel og Norli har blant annet mange gode bøker, som denne nesten nye fra Lucinda Riley.

Morsdag Rortunet Mammakrus Kozmos IMG_9667 Mammakalender IMG_9652 Skyggesøsteren IMG_9625

Gaven som byr på velvære

Hvis du først er inne på tanken på å gi mor en liten gave, kan et tips være å gå for gaver som gjør at mor slapper litt ekstra av på dagen sin. Vita tilbyr hudpleie- og skjønnhetsprodukter som både tar vare på kropp, ansikt og gir følelsen av å gi balsam til sjelen.

Princess har alt ifra søte morsdagsprodukter som puter med søte ord på, i tillegg til gode såper og duftlys.

Lee-stafford-vita_28021540120_1 Mamma putevar city dufter hvit og mamma håndkle

_

Morsdagens historie

Morsdagens røtter går så langt tilbake i tid som antikken. De gamle grekerne feiret titanen Rhea, som var alle guders mor. På 1600-tallet feiret de engelske kristne jomfru Maria, og etter hvert utviklet denne festen seg til å bli en høytid som gjaldt alle mødre. Den ble feiret den fjerde søndagen i fasten, og ble kalt ”Mothering Sunday”.

Den engelske morsdagen spredde seg gradvis utover store deler av Europa, og ble en blanding av en kirkelig høytid og en folkefeiring til ære for alle mødre. Det var ikke uvanlig at tjenere fikk fri for å reise hjem og besøke mødrene sine på morsdagen.

Denne tradisjonen døde gradvis ut, og de engelske kolonistene i Amerika avskaffet ”Mothering Sunday” fullstendig, fordi de mente det tok altfor mye tid.

Starten på morsdagen slik vi kjenner den i dag

Det var nettopp i USA at morsdagen ble satt i gang på nytt. Ann Marie Reeves Jarvis, en ung, hjemmeværende mor fra Appalachene, forsøkte under borgerkrigen å forbedre de sanitære forholdene gjennom det hun kalte ”Mothers Friendship Day”. Hun lærte kvinner grunnleggende kunnskaper innen sykepleie. Også Julia Ward Howe jobbet for fred og forsoning etter borgerkrigen, og grunnla ”Mother’s day for peace, som var en hyllest til fred, mødre og kvinner. ”Mother’s day for peace” ble feiret i over ti år.

Det var Jarvis’ datter, Anna Jarvis, som i 1907 startet arbeidet med å etablere den moderne morsdagen. Ann Marie Reeves Jarvis hadde dødd to år før, og Anna Jarvis viet sitt liv til å grunnlegge en dag for å ”hedre mødre, levende og døde”. Den 10. mai 1908 ble den første morsdagen feiret. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i 1912. I 1914 erklærte daværende president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag.

Morsdag i Norge

Den første norske morsdagen skal ha blitt feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge. Dagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor, og setter barna til å lage kort og gave til mor.