Halloween-verksted lørdag 28. oktober.


Tips til pynt, utkledning, godteri og gresskarutskjering; alt du trenger for en vellykket Halloween-feiring. Sjekk også ut de fem oppskriftene vi tipser om lenger ned!


Lørdag 28. oktober er det Halloween-verksted fra kl. 11-15. Her kan barna lage sin egen maske helt gratis – Velkommen!  Barna kan også lage godteripose, halloweenpynt, tegne og fargelegge, og vi deler ut godteri!
 

Pynt til Halloween


Kanskje skal du arrangere Halloweenfest for ungene i gata, eller invitere venner til voksenfest? Uansett er det gøy å gjøre litt ekstra ut av det i anledning Halloween. Skumle eller makabre effekter, som hekser, skjelett og flaggermus er typisk for denne dagen. Enten i form av kostymer eller pyntegjenstander.



Svarte duker, stearinlys og dempet belysning setter en fin ramme. Svarte eller orange servietter gjør seg også godt. Det finnes en rekke effekter å få kjøpt i butikkene i tiden før Halloween, og du kan legge ut edderkopper i plast, falskt spindelvev, skummelt godteri eller ande grøssende effekter på bordet. Halloweenpynt finner du blant annet på Kozmos, Nille og Norli.

 

Utkledning på Halloween


Å kle seg ut på Halloween er noe av det morsomme. Enten du skal kle deg ut som heks, skjelett eller prinsesse er ansiktsmaling eller sminke det som setter prikken over i’en! Husk at de minste kan oppleve kvelden som vel skummel, så tilpass feiringen etter alder. Det er helt greit å kle seg ut som Ole Brum på Halloween.

Det går fint an å lage egne kostymer med enkle midler og litt ansiktsmaling. Eventuelt kan du kjøpe kostyme hos butikkene KappAhl, Cubus, Nille og Kozmos.



Foto: KappAhl



Hva bør en gi til de som går Halloween?


Bor en i et nabolag med mange barn er det lurt å kjøpe inn litt godteri. Vi vil anbefale å kjøpe godteri som er pakket inn, da dette er det mest hygieniske. Hvert barn trenger heller ikke få så mye, det blir mer enn nok i løpet av en Halloweenrunde. Halloweengodteri finner du på Meny, Nille og Narvesen.

Gresskar på Halloween


Gresskar skåret ut som et smilende ansikt med lys i er selve symbolet på Halloween og kalles jack-o’-lantern. Gresskar gjør seg godt nettopp som lanterne for å lyse opp en mørk høstkveld. Vil du ikke bruke et ekte gresskar finnes det falske gresskarlykter hos bla. Nille. Mester Grønn har store flotte gresskar både i oransje og hvitt, som egner seg godt til å skjære ut og ha lys i. Her får du oppskriften på hvordan du enkelt kan lage din egen gresskarlykt, gjerne sammen med barna.
 

Slik lager du gresskarlykter


1. Lag en skisse på hvor du vil skjære.



2. Skjær av toppen og hul ut gressskaret ved å ta ut innholdet. (Sparer du på frøene og fruktkjøttet kan du lage nydelig gresskarsuppe).



3. Skjær ut øyne, nese og munn – slik du har tegnet opp.



Frukt.no viser deg hvordan du kan hule ut gresskaret og lage lykt av det:






 

Navnet Halloween er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, «All hallows Eve» og har sin opprinnelse fra England og Irland. Halloween kom til Norge på begynnelsen av 2000-tallet som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden og barn i alle aldre går utkledd i kostymer fra hus til hus for å få godteri i nabolaget på Halloween.


Halloween i Norge


Halloween kom til Norge omkring år 2000, og er blitt en vanlig feiring for mange i dag. Som voksen bør en enten gå Halloween sammen med barna. For større barn som går alene er det lurt å ta en prat om at skikken er at bare de med tent lykt eller gresskar ønsker besøk. Er det ikke lykt, skal en gå rolig forbi. Det er heller ikke greit å kaste egg eller liknende på husvegger og vinduer dersom en ikke får godteri.


Når er det Halloween?


Halloween er 31. oktober, natten før allehelgensdag. Dette er kvelden der barna går «knask eller knep»- uansett ukedag. Mange voksne feirer også Halloween, men slike Halloweenfester legges til den siste helgen i oktober.


Oppskrifter til Halloweenfesten


Lag isbiter med godteri som likner ekle småkryp i og ha i en punsj eller drikke eller hakk opp grønn gele og ha i øyne, mark eller annet ekkelt gummigodteri.


Gresskarsuppe


Når du er ferdig med å skjære ut gresskarene kan du bruke innholdet til å lage denne nydelige gresskarsuppen! Oppskriften er hentet fra vegetarmat.org.

Du trenger: 
  • 500 g gresskar
  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 chili
  • 1 dl fløte/soyafløte
  • 12 dl grønnsakskraft/buljong
  • Frisk koriander
  • 3 ss olivenolje

Slik gjør du:
  1. Finhakk løk, hvitløk og chili og fres det i en kjele i litt olje. Skjær gresskar og gulrøtter i terninger og ha det i kjelen. Fres det i et par minutter
  2. Hell så over grønnsakskraft (evt. buljong løst opp i vann), salte og la det koke i 20 minutter
  3. Bruk en stavmikser til å lage suppen jevn
  4. Ha i fløten og kok opp en gang til. Smak til med salt og pepper. Dryss over frisk koriander ved servering


Vampyrblod på flaske


Vampyrer og Dracula-skikkelsen er en av vestens mest kjente skrekkfigurer. Da kan det passe med en flaske ekte blod.



Du trenger:
  • En flaske
  • Rød saft
  • Tråd
  • Papir
  • Saks
  • Tusj
Slik gjør du:

Klipp ut et lite stykke papir til en etikett og skriv f.eks. vampyrblod på etiketten. Fyll flasken med rød saft og heng etiketten på flasken i en tråd. Nå kan du bare la «blodet» flyte.


Skumle cupcakes med ostekrem


Skremmende gode muffins hører hjemme på Halloween. Tilsett litt farge til den gode ostekremen og lag for eksempel oransje ostekrem som ser ut som et gresskar. Eller muffins dekket med spiselige edderkopper laget av lakrissnor og mokkabønner. Slipp fantasien løs! Denne oppskriften gir ca. 12 muffins. Oppskriften er hentet fra tine.no



Slik gjør du:

Du trenger muffinsformer. Dersom du har store muffinsformer setter du stekeovnen på 200 °C. Dersom du bruker de små variantene, kan du sette den på 225 °C.

Visp egg, sukker og vaniljesukker til lett og luftig eggedosis. Rør i smeltet smør blandet med melken og eventuelt sitronskall, hvis du liker det. Bland mel, bakepulver og salt. Bland dette forsiktig inn i eggedosisen, litt etter litt.

Sett muffinsformene på stekeplate eller bruk muffinsplate og fyll i deigen, nesten fulle former. Stek midt i ovnen til de er gylne, ca. 10 minutter. Avkjøl.


Lys Muffinsdeig

  • 2 egg
  • 1½ dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g Meierismør
  • 2 dl Helmelk
  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • ¼ ts salt

Ostekremtopping


Rør sammen kremost og romtemperert smør. Tilsett melis. Rør inn melk, litt av gangen, til du får ønsket konsistens. Dersom toppingen blir for tynn, tilsetter du mer melis, og dersom den blir for tykk tilsetter du mer melk. Dersom du vil ha farget ostekrem, deler du bare porsjonen i ulike boller før du tilsetter de fargene du selv ønsker.
  • 100 g Kremost Naturell
  • 75 g Meierismør, romtemperert
  • 4 dl melis (ca)
  • ½ dl helmelk (ca)

Ostekremtopping med sjokolade


Rør sammen kremost og romtemperert smør. Tilsett melis og kakao og deretter nok varmt vann til du får ønsket konsistens. Dersom toppingen blir for tynn, tilsetter du mer melis, og dersom den blir for tykk tilsetter du mer vann eller melk. Smør toppingen pent på kakene og dekorer gjerne skummel pynt. Slipp fantasien løs!
  • 100 g Kremost Naturell
  • 75 g Meierismør, romtemperert
  • 4 dl melis (ca)
  • 2 ss kakao
  • 4 ts vann (evt. melk) (ca)