Hønefoss er det naturlige sentrum for de tre kommunene Ringerike, Hole og Jevnaker. Sjekk ut hva den hyggelige byen har å tilby av aktiviteter, både sommer og vinter.

Hønefossen er stadig et flott syn når elva flommer, selv om fossen i dag er regulert. Hønefoss lå opprinnelig med trehusbebyggelse på nordsiden av fossen, men etter flere bybranner bestemte man seg for å utvikle byen videre på sørsiden, og slik består byen i dag av Nordsiden og Sørsiden.

Slapp av i parkene

Nordre park i bydelen Nordsiden er et populært utfluktsområde, med utsikt til fossen. Parken er en oase av grønt og blomster om sommeren, med asfaltert gang- og sykkelsti ved elva. I vestenden kan du fortsatt se den gamle grunnmuren etter Brennerigården, som i dag fungerer nærmest som en terrasse ut mot Storfossen.

Søndre park er et større grøntareal som ligger på Løkka i Hønefoss. I parken finnes vanndam med springvann, en friluftscene og gangveier med sittebenker som omkranses av plener, blomsterbed og trær. I 2015 ble det anlagt en treningspark (Tuftepark) øst for scenen.

Om været er bra er en båttur med MS Dronning Tyra en sikker vinner. Båten er en 20 meter lang og 5 meter bred restaurantbåt, og har hjemmekai ved Glatved Brygge i Hønefoss. Båten går i turisttrafikk på elva og i Tyrifjorden når vannstanden tillater det. Se Tyrifjordcruise sine nettsider.

Kulturelt påfyll

Ringerike kultursenter kan friste med et variert og spennende utvalg av konserter, musikaler, stand-up, teater og film på flere scener. I tillegg finnes bar og bevertning for å sikre deg en hyggelig kveld. Sjekk program på ringerike-kultursenter.no.

Ringerike museum er et spennende distriktsmuseum i den gamle prestegården på Norderhov, hvor du blir kjent med lokale historiske personer som senere har fått nasjonal betydning. Et stemningsfullt og vakkert sted med historie fra Slaget på Norderhov, Svenskestua og Anna Colbjørnsdatter, dikterpresten Jørgen Moes minne, hjemmestyrkemuseet, ikonsamling, malerier med mer.

Kulturstiftelsen Fengselet er et fredet fengsel fra 1865, i dag en arena for kultur og en grønn oase midt i Hønefoss. Her kan du få med deg kulturelle arrangement for store og små, og sjekke ut byens flotteste uteservering. Titt inn i en gammel celle, ta en pause på benken i hagen, la deg inspirere av kunsten eller rock deg gjennom sommerkvelden. Se fengselet.com for mer info.

Besøk også Riddergården, som er en av Norges få bevarte «bybondegårder». Gårdens historie går tilbake til cirka 1780, og fungerer i dag som museum og arena for ulike utendørskonserter og andre arrangementer.

Oppdag hønefoss[1]

Tid for shopping

Søndre torv og de nærmeste gatestrekningene rundt torvet ble offisielt åpnet som gågate i 1988. På torvet kan du sitte og se på bylivet, eller besøke forretninger, puber og spisesteder som ligger rundt. Dette er byens storstue på merkedager og såkalte torvdager, da torvet ofte fylles med salgsboder med frukt, grønnsaker og annet.

KUBEN Hønefoss er det største senteret i sitt nærområde, et topp moderne bysenter sentralt plassert i Hønefoss sentrum med nær tilknytning til gågatene. Senteret har over 60 butikker og er et naturlig møtested i Hønefoss med eget parkeringshus med 380 parkeringsplasser.

Ikke langt fra Hønefoss ligger Hadeland Glassverk, som har mer enn en halv million besøkende hvert år. Her får du kjøpt lekre glassarbeider, og får samtidig oppleve hvordan de blir til.

For den aktive

Ta med familien på Ringeriksbadet, som er en perfekt kombinasjon av svømmehall, badeanlegg og velværesenter. Vi nevner idrettsbasseng med internasjonale mål, varmebasseng (terapibasseng) med boblebenk, barnebasseng, vannsklier for både store og små og flere stupetårn. Anlegget har felles badstue, hvor man kan slappe av etter svømming og trening. Rett utenfor kan du ta en frisk løpetur i oppmerkede turløyper før du avslutter med deilig dusj og badstue.

Du kan også besøke treningssenteret Actic, og fritt benytte svømmebassengene i tillegg. Her kan du trene i grupper eller alene, sjekk hjemmesiden for priser og timeplan på actic.no.

I samme bygg som Actic, finner du også Badet helsesenter, et tverrfaglig helsesenter som tilbyr fysioterapi, fotterapi, kiropraktikk og tannlegetjenester.

Bowling er en bra aktivitet for alle, enten du er veltrent eller ikke så fysisk sterk. På Hønefoss bowlingsenter får du utstyr for både store og små, og bumpere som gjør at de minste slipper å se kula i renna hver gang. De har også hyggelig pub med shuffleboard. Ring eller sjekk honefoss-bowlingsenter.no for å sikre deg og familien en bane.

Familietilbud på søndager

Lenge siden du var på kino? Sjekk filmene som går på nfkino.no, og husk at film alltid er best på kino! Hønefoss kino er et 3-sals kinosenter med 432 seter midt i Hønefoss sentrum i Sentrumskvartalet, med to etasjer for bilparkering i kjelleren.

Naturen på Ringerike er mangfoldig og spennende, og du kan oppleve alt fra villmark og naturreservater til kulturlandskap og bynære turområder. Her er noe for enhver smak, om du vil padle i elva eller nyte avslappende badeliv om sommeren, eller prøve skøytebaner og akebakker i sentrum og nærområdene vinterstid. Aktivt liv ute i naturen, eller rekreasjon og kulturelle inntrykk. I Hønefoss finner du flere aktivitetsleverandører som tilbyr alt fra hundespann, hesteskyss, trugeløp og en rekke andre aktiviteter det være seg vår, sommer, høst eller vinteraktiviteter. Sjekk gjovik.com og finn ut hva Hønefoss har å by på!

Noe for enhver gane

Det mangler ikke gode steder å gå ut i Hønefoss, og du finner både førsteklasses restauranter og enklere spisesteder. I sentrum er det også puber og barer som du kan besøke for en drink og en hyggelig prat.

Brasserie Fengselet, som er tilknyttet kulturstiftelsen, har en meny inspirert av sesongens norske råvarer, blandet med det beste fra det kontinentale kjøkken. Midt i sentrum, men avskjermet fra travle gater, kan du innta en deilig lunsj eller middag.

Lyst på indisk? City Fusion serverer indisk samt europeisk mat.

Rumi får du bulgarsk og annen europeisk mat for en rimelig penge. Restauranten ligger sentralt rett ved torget, og kan skilte med en svært hyggelig atmosfære og et godt utvalg av varme retter. Ta et hyggelig lunch-stopp på Eger & co! På vei til fjellet kan du unne deg et spennende utvalg av god og kortreist mat fra lokale bondegårder i koselige lokaler.

Pizzeria del Generale, i et tidligere militærbygg på nedlagte Helgelandsmoen leir, får du kjempegod italiensk mat og pizza. Her er det også god plass for ungene til å leke på plenen utenfor eller i lekerom i kjelleren.